Header Ads

Ayam Goreng Lada Hitam

Ramuan
1 ekor ayam – dipotong 8 atau 10
Bahan A
•    2 sudu besar lada hitam
•    2 sudu besar kicap cair
•    1 sudu teh garam
•    Halia - 15cm -ditumbuk dan diambil jus sahaja- dalam suku cawan kecil
•    3 ulas bawang putih – ditumbuk halus/blender

Bahan B
•    3 sudu besar tepung beras
•    1 sudu tepung jagung
Bahan C
•    2 tangkai daun kari
•    1 biji bawang Bombay-dihiris kasar

Cara masakan
•    Masukkan kepingan ayam dalam bekas dan gaulkan dengan Bahan A.
•    Perap selama 1 jam.
•    Gaulkan dengan Bahan B - tepung beras dan tepung jagung sebelum menggoreng
•    Panaskan minyak dan masukkan ketulan ayam. Goreng sehingga masak
•    Semasa menggoreng, masukkan daun kari dan goreng bersama ayam.
•    Goreng bawang Bombay secara berasingan dan taburkan diatas ayam yang telah siap digoreng.
Powered by Blogger.