Ayam Goreng Lada Hitam
Ramuan
1 ekor ayam – dipotong 8 atau 10
Bahan A
• 2 sudu besar lada hitam
• 2 sudu besar kicap cair
• 1 sudu teh garam
• Halia - 15cm -ditumbuk dan diambil jus sahaja- dalam suku cawan kecil
• 3 ulas bawang putih – ditumbuk halus/blender
Bahan B
• 3 sudu besar tepung beras
• 1 sudu tepung jagung
Bahan C
• 2 tangkai daun kari
• 1 biji bawang Bombay-dihiris kasar
Cara masakan
• Masukkan kepingan ayam dalam bekas dan gaulkan dengan Bahan A.
• Perap selama 1 jam.
• Gaulkan dengan Bahan B - tepung beras dan tepung jagung sebelum menggoreng
• Panaskan minyak dan masukkan ketulan ayam. Goreng sehingga masak
• Semasa menggoreng, masukkan daun kari dan goreng bersama ayam.
• Goreng bawang Bombay secara berasingan dan taburkan diatas ayam yang telah siap digoreng.
1 ekor ayam – dipotong 8 atau 10
Bahan A
• 2 sudu besar lada hitam
• 2 sudu besar kicap cair
• 1 sudu teh garam
• Halia - 15cm -ditumbuk dan diambil jus sahaja- dalam suku cawan kecil
• 3 ulas bawang putih – ditumbuk halus/blender
Bahan B
• 3 sudu besar tepung beras
• 1 sudu tepung jagung
Bahan C
• 2 tangkai daun kari
• 1 biji bawang Bombay-dihiris kasar
Cara masakan
• Masukkan kepingan ayam dalam bekas dan gaulkan dengan Bahan A.
• Perap selama 1 jam.
• Gaulkan dengan Bahan B - tepung beras dan tepung jagung sebelum menggoreng
• Panaskan minyak dan masukkan ketulan ayam. Goreng sehingga masak
• Semasa menggoreng, masukkan daun kari dan goreng bersama ayam.
• Goreng bawang Bombay secara berasingan dan taburkan diatas ayam yang telah siap digoreng.
Post a Comment