Ayam Goreng Rempah Kari
Ramuan
1 ekor ayam – dipotong 8 atau 10
Bahan A
• 3 sudu besar serbuk kari
• 2 sudu besar kicap pekat
• 1 sudu teh garam
• ½ sudu the gula putih
• Halia - 5cm -ditumbuk halus
• 3 ulas bawang besar – ditumbuk halus
Bahan B
• 2 tangkai daun kari
• 1 biji bawang Bombay-dihiris kasar
Cara masakan
• Masukkan kepingan ayam dalam bekas dan gaulkan dengan Bahan A.
• Perap selama 1 jam .
• Panaskan minyak dan masukkan ketulan ayam. Goreng sehingga masak
• Semasa menggoreng, masukkan daun kari dan goreng bersama ayam.
• Goreng bawang Bombay secara berasingan dan taburkan diatas ayam yang telah siap digoreng.
Tips:
1 ekor ayam – dipotong 8 atau 10
Bahan A
• 3 sudu besar serbuk kari
• 2 sudu besar kicap pekat
• 1 sudu teh garam
• ½ sudu the gula putih
• Halia - 5cm -ditumbuk halus
• 3 ulas bawang besar – ditumbuk halus
Bahan B
• 2 tangkai daun kari
• 1 biji bawang Bombay-dihiris kasar
Cara masakan
• Masukkan kepingan ayam dalam bekas dan gaulkan dengan Bahan A.
• Perap selama 1 jam .
• Panaskan minyak dan masukkan ketulan ayam. Goreng sehingga masak
• Semasa menggoreng, masukkan daun kari dan goreng bersama ayam.
• Goreng bawang Bombay secara berasingan dan taburkan diatas ayam yang telah siap digoreng.
Tips:
Bila menggoreng, daun kari dimasukkan
apabila ayam sudah hampir masak.
Ini memeberikan bau wangi kepada ayam
Daun kari goreng akan menjadi rangup dan
boleh dimakam sekali dengan ayam goreng
Post a Comment