Header Ads

Ayam Kurma

Bahan bahan :
1 ekor ayam sederhana – dipotong 18-20
3-4  biji kentang (dipotong 4 atau 6)
3 biji bawang putih-dihiris
4 biji bawang besar -dihiris kasar
½ jengkal halia tua (lebih kurang 6  cm) -ditumbuk
5 sudu besar serbuk kurma -campur dengan air untuk mendapat pes pekat

Rempah kering
5 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 batang besar kayu manis
2 sudu biji ketumbar ditumbuk halus
5-10 biji badam -ditumbuk halus (bergantung kepada citarasa )
3-5 tangkai daun kari
3 tangkai serai -dititik

3 biji tomato
5 sudu besar susu masam (yoghourt) atau  1 cawan santan pekat

Garam secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar -dipotong halus
2 biji cili merah/hijau  dibelah dua dan dibuang biji


Cara masakan
•    Panaskan minyak  dalam kuali-dalam lebih kurang setengah
•    Masukkan halia dahulu. Tumis dalam 1 minit.
•    Masukkan bawang kecil dahulu diikuti bawang besar dan teruskan menumis sehingga bawang lembut.
•    Masukkan rempah kering dan tumis sehingga naik baunya (dalam 1 minit)
•    Masukkan kentang dan golekkan dalam satu minit
•    Masukkan pes kurma dan teruskan menumis dalam 2 hingga 3 minit sehingga naik bau.
•    Masukkan ayam dan gaul sehingga rata.
Teruskan menggaul dalam 5-7 minit tanpa air.
•    Pada masa ini, kecilkan api supaya tidak hangus.
•    Campukan 2 mangkuk besar air dan garam.
•    Biarkan ayam masak dalam lingkungan 10-15 minit
•    Apabila ayam sudah masak, masukkan tomato
•    Masukkan susu masam dan gaul rata
•    Teruskan memasak dalam 3 minit. Masukkan cili merah
•    Tutup api dan taburkan daun ketumbar .

Tips :
•    Minyak mestilah betul betul panas sebelum memasukkan ramuan untuk ditumis
•    Susu masam boleh digantikan dengan santan
•    MSelain minyak kacang/jagung minyak sapi (ghee) boleh digunakan  TETAPI ingat- kolestrol dalam minyak sapi tinggi !
Powered by Blogger.