Ayam Kurma
Bahan bahan :
1 ekor ayam sederhana – dipotong 18-20
3-4 biji kentang (dipotong 4 atau 6)
3 biji bawang putih-dihiris
4 biji bawang besar -dihiris kasar
½ jengkal halia tua (lebih kurang 6 cm) -ditumbuk
5 sudu besar serbuk kurma -campur dengan air untuk mendapat pes pekat
Rempah kering
5 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 batang besar kayu manis
2 sudu biji ketumbar ditumbuk halus
5-10 biji badam -ditumbuk halus (bergantung kepada citarasa )
3-5 tangkai daun kari
3 tangkai serai -dititik
3 biji tomato
5 sudu besar susu masam (yoghourt) atau 1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar -dipotong halus
2 biji cili merah/hijau dibelah dua dan dibuang biji
Cara masakan
• Panaskan minyak dalam kuali-dalam lebih kurang setengah
• Masukkan halia dahulu. Tumis dalam 1 minit.
• Masukkan bawang kecil dahulu diikuti bawang besar dan teruskan menumis sehingga bawang lembut.
• Masukkan rempah kering dan tumis sehingga naik baunya (dalam 1 minit)
• Masukkan kentang dan golekkan dalam satu minit
• Masukkan pes kurma dan teruskan menumis dalam 2 hingga 3 minit sehingga naik bau.
• Masukkan ayam dan gaul sehingga rata.
Teruskan menggaul dalam 5-7 minit tanpa air.
• Pada masa ini, kecilkan api supaya tidak hangus.
• Campukan 2 mangkuk besar air dan garam.
• Biarkan ayam masak dalam lingkungan 10-15 minit
• Apabila ayam sudah masak, masukkan tomato
• Masukkan susu masam dan gaul rata
• Teruskan memasak dalam 3 minit. Masukkan cili merah
• Tutup api dan taburkan daun ketumbar .
Tips :
• Minyak mestilah betul betul panas sebelum memasukkan ramuan untuk ditumis
• Susu masam boleh digantikan dengan santan
• MSelain minyak kacang/jagung minyak sapi (ghee) boleh digunakan TETAPI ingat- kolestrol dalam minyak sapi tinggi !
1 ekor ayam sederhana – dipotong 18-20
3-4 biji kentang (dipotong 4 atau 6)
3 biji bawang putih-dihiris
4 biji bawang besar -dihiris kasar
½ jengkal halia tua (lebih kurang 6 cm) -ditumbuk
5 sudu besar serbuk kurma -campur dengan air untuk mendapat pes pekat
Rempah kering
5 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 batang besar kayu manis
2 sudu biji ketumbar ditumbuk halus
5-10 biji badam -ditumbuk halus (bergantung kepada citarasa )
3-5 tangkai daun kari
3 tangkai serai -dititik
3 biji tomato
5 sudu besar susu masam (yoghourt) atau 1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar -dipotong halus
2 biji cili merah/hijau dibelah dua dan dibuang biji
Cara masakan
• Panaskan minyak dalam kuali-dalam lebih kurang setengah
• Masukkan halia dahulu. Tumis dalam 1 minit.
• Masukkan bawang kecil dahulu diikuti bawang besar dan teruskan menumis sehingga bawang lembut.
• Masukkan rempah kering dan tumis sehingga naik baunya (dalam 1 minit)
• Masukkan kentang dan golekkan dalam satu minit
• Masukkan pes kurma dan teruskan menumis dalam 2 hingga 3 minit sehingga naik bau.
• Masukkan ayam dan gaul sehingga rata.
Teruskan menggaul dalam 5-7 minit tanpa air.
• Pada masa ini, kecilkan api supaya tidak hangus.
• Campukan 2 mangkuk besar air dan garam.
• Biarkan ayam masak dalam lingkungan 10-15 minit
• Apabila ayam sudah masak, masukkan tomato
• Masukkan susu masam dan gaul rata
• Teruskan memasak dalam 3 minit. Masukkan cili merah
• Tutup api dan taburkan daun ketumbar .
Tips :
• Minyak mestilah betul betul panas sebelum memasukkan ramuan untuk ditumis
• Susu masam boleh digantikan dengan santan
• MSelain minyak kacang/jagung minyak sapi (ghee) boleh digunakan TETAPI ingat- kolestrol dalam minyak sapi tinggi !
Post a Comment