Header Ads

Kari Ayam



Bahan bahan :
1 ekor ayam sederhana – dipotong 18-20
3 biji kentang (dipotong 4 atau 6)
4 biji bawang besar -dihiris kasar
½ jengkal halia tua (lebih kurang 6  cm) -ditumbuk
5 sudu besar serbuk kari -campur dengan air untuk mendapat pes pekat

5 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 batang besar kayu manis
3-5 tangkai daun kari

2 biji tomato
5 sudu besar susu masam (yoghourt)

Garam secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar -dipotong halus
2 biji cili merah dibelah dua dan dibuang biji

Cara masakan
·             Panaskan minyak  dalam kuali dalam lebih kurang setengah cawan.
·       Masukkan halia dahulu. Tumis dalam 1 minit.
·       Masukkan bawang dan teruskan menumis sehingga bawang lembut.
·       Masukkan rempah kering dan tumis sehingga naik baunya (dalam 1 minit)
·       Masukkan kentang dan golekkan dalam satu minit
·       Masukkan pes kari dan teruskan menumis dalam 2 hingga 3 minit sehingga naik bau.
·       Masukkan ayam dan gaul sehingga rata.
Teruskan menggaul dalam 5-7 minit tanpa air.
·       Pada masa ini, kecilkan api supaya tidak hangus.
·       Campukan 2 mangkuk besar air dan garam.
·       Biarkan ayam masak dalam lingkungan 10-15 minit
·       Apabila ayam sudah masak, masukkan tomato
·       Masukkan susu masam dan gaul rata
·       Teruskan memasak dalam 3 minit. Masukkan cili merah
·       Tutup api dan taburkan daun ketumbar .


 Tips :
•    Minyak mestilah betul betul panas sebelum memasukkan ramuan untuk ditumis
•    Susu masam boleh digantikan dengan santan
Powered by Blogger.