Kari Ayam
Bahan
bahan :
1 ekor ayam sederhana – dipotong 18-20
3 biji kentang (dipotong 4 atau 6)
4 biji bawang besar -dihiris kasar
½ jengkal halia tua (lebih kurang 6 cm) -ditumbuk
5 sudu besar serbuk kari -campur dengan air untuk
mendapat pes pekat
5 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 batang besar kayu manis
3-5 tangkai daun kari
2 biji tomato
5 sudu besar susu masam (yoghourt)
Garam secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar -dipotong halus
2 biji cili merah dibelah dua dan dibuang biji
Cara masakan
·
Panaskan minyak dalam kuali dalam lebih kurang setengah
cawan.
·
Masukkan halia dahulu. Tumis
dalam 1 minit.
·
Masukkan bawang dan teruskan
menumis sehingga bawang lembut.
·
Masukkan rempah kering dan
tumis sehingga naik baunya (dalam 1 minit)
·
Masukkan kentang dan golekkan
dalam satu minit
·
Masukkan pes kari dan teruskan
menumis dalam 2 hingga 3 minit sehingga naik bau.
·
Masukkan ayam dan gaul sehingga
rata.
Teruskan
menggaul dalam 5-7 minit tanpa air.
·
Pada masa ini, kecilkan api
supaya tidak hangus.
·
Campukan 2 mangkuk besar air
dan garam.
·
Biarkan ayam masak dalam
lingkungan 10-15 minit
·
Apabila ayam sudah masak, masukkan
tomato
·
Masukkan susu masam dan gaul
rata
·
Teruskan memasak dalam 3 minit.
Masukkan cili merah
·
Tutup api dan taburkan daun
ketumbar .
Tips :
• Minyak mestilah betul betul panas sebelum memasukkan ramuan untuk ditumis
• Susu masam boleh digantikan dengan santan
Tips :
• Minyak mestilah betul betul panas sebelum memasukkan ramuan untuk ditumis
• Susu masam boleh digantikan dengan santan
Post a Comment