Ondeh-Ondeh
·
15 keping daun pandan (blender
dengan ½ cawan air untuk memdapat jus pandan pekat)
·
1 cawan kecil kelapa parut muda
(ambil bahagian putih sahaja) – ditambah secubit garam
·
1 cawan tepung pulut
·
Gula melaka – dipotong kecil
-kecil
Masukkan tepung pulut ke dalam bekas
adunan atau mangkuk besar
Campurkan jus pandan dan adunkan
perlahan-lahan sehingga mendapat adunan yang boleh dibentuk.
Ambil secubit adunan (saiz guli besar) dan
tekan di tengah.
Masukkan gula melaka dan bentukkan adunan
seperti bola.
Didihkan air dalam periuk.
Apabila air mendidih, masukkan adunan yang
telah dibentuk.
Apabila masak, ondeh ondeh akan terapung
ke atas .
Cekupkan dari air mendidih dan toskan ke
dalam mangkuk kelapa parut.
Hidang dan makan!
Post a Comment