Header Ads

Ondeh-Ondeh



·       15 keping daun pandan (blender dengan ½ cawan air untuk memdapat jus pandan pekat)
·       1 cawan kecil kelapa parut muda (ambil bahagian putih sahaja) – ditambah secubit garam
·       1 cawan tepung pulut
·       Gula melaka – dipotong kecil -kecil

Masukkan tepung pulut ke dalam bekas adunan atau mangkuk besar
Campurkan jus pandan dan adunkan perlahan-lahan sehingga mendapat adunan yang boleh dibentuk.
Ambil secubit adunan (saiz guli besar) dan tekan di tengah.
Masukkan gula melaka dan bentukkan adunan seperti bola.
Didihkan air dalam periuk.
Apabila air mendidih, masukkan adunan yang telah dibentuk.
Apabila masak, ondeh ondeh akan terapung ke atas .
Cekupkan dari air mendidih dan toskan ke dalam mangkuk kelapa parut.

Hidang dan makan!
Powered by Blogger.