Header Ads

Puding Biji Sagu



  • 2 cawan kecil biji sagu
  • 1 biji gula melaka – di potong kecil (Boleh gunakan gula merah jika tidak dapat gula melaka- dalam 300 gram) 
  • Santan kelapa pekat  (I cawan) – boleh gunakan pek santan segera.
Jika anda memakai kelapa parut, gunakan 1 cawan air masak bagi satu biji kelapa untuk mendapatkan santan pekat.

·       Basuh dan rendam biji sagu  dengan air sejuk dahulu dalam 30 minit
Tapis dan toskan biji sagu dengan penapis besi.
Tuangkan air mendidih pada sagu. Buat beberapa kali sehingga sagu lutsinar (kelihatan kilat)
Masukkan dalam acuan kecil dan masukkan dalam peti sejuk.

·       Masukkan gula melaka ke dalam peruik kecil dan didihkan sehingga mendapat sirap gula pekat.
Sejukkan.

·       Untuk santan, masukkan secubit garam.

·       Keluarkan biji sagu dari peti ais dan hidangkan bersam sirap dan santan.
Powered by Blogger.